HCS Wedstrijden manege


Wanneer u in het bezit bent van het galopdiploma of voldoende niveau beheerst (ter beoordeling instructie) kunt u gaan deelnemen aan de HCS dressuur, spring en vaardigheid wedstrijden. Landelijke competities en Carroussel.


Op onze accommodatie is het mogelijk om op een manegepaard of manegepony mee te doen aan de manege wedstrijden.

Bij Hippisch Centrum Simonshaven worden het hele jaar door  Dressuur, Vaardigheid en Spring-wedstrijden georganiseerd. De datums staan op de kalender.

Ruiterpaspoort: Het Manege ruiterpaspoort (M&RB) is een document dat uitgegeven wordt door een manege die aan alle veiligheidseisen voldoet. Bij deze manege worden onder deskundige begeleiding wedstrijden georganiseerd.In het Manege ruiterpaspoort kan de totale ruitercarrière worden bijgehouden. Bij voldoende resultaat zal alles worden aangetekend en afgestempeld in dit ruiterpaspoort. 

Na het behalen van je galop diploma krijg je een uitnodiging voor deze wedstrijden of met toestemming van instructie.

HCS dressuur wedstrijden:
Voor onze manegeleerlingen organiseren wij regelmatig dressuur wedstrijden op alle niveaus, vanaf D1 t/m D20, KNHS B, L1 en L2 niveau, de deelnemers rijden dan op manegepaarden en worden beoordeeld door een onafhankelijke jury. Met deze proeven kun je winstpunten behalen en bij voldoende punten promoveer je naar de hogere klasse. Wij houden de behaalde winstpunten bij in het wedstrijdsysteem en deze worden afgetekend in het Ruiterpaspoort.  

KNHS-wedstrijden rijden: Gaat het rijden van de proeven je goed af, dan ben je klaar voor de officiële wedstrijdsport van de KNHS. Je kunt dan een startpas aanvragen om officiële KNHS-wedstrijden te rijden. (Meer informatie bij Henk of Jantina)

HCS Vaardigheid:
 In de vaardigheid rij je naast enkele manegefiguren die je al hebt geleerd bij de dressuur proeven, extra onderdelen zoals slalommen, balkjes draven, poortjes passeren en een klein obstakeltje springen. Bij de vaardigheid ligt de nadruk op je balans, behendigheid en de samenwerking met het paard. Wanneer de vaardigheid op alle niveaus goed is afgerond mag je doorstromen naar het oefen springen.

HCS Oefen Springen:
Voor manege ruiters die regelmatig deelnemen aan de springlessen, worden er ook spring wedstrijden georganiseerd.


HCS Zitcompetitie:
Omdat een goede zit de basis is van goed leren paardrijden, is de Zitcompetitie in het leven geroepen. Deze competitie is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip. Ieder jaar wordt gestreden om de titel ‘Bestzittende Manegeruiter van het jaar’. 
Tijdens de zitcompetitie wordt een speciale zitproef gereden waarbij de jury let op de houding en zit van de ruiter aan de hand van de volgende onderdelen:
• Onafhankelijke zit van de ruiter
• Balans van de ruiter
• Houding van de ruiter
• Beenligging en de juistheid van de beenhulpen
• Handhouding en de juistheid van de teugelhulpen
• Het ontspannen meegaan met de bewegingen van het paard
• Algemene indruk

HCS Carrousel wedstrijden:
Een carrouselgroep bestaat uit 12 of 16 ruiters die in een geordende colonne met 2-en naast elkaar een aantal basis dressuurfiguren uitvoeren. De manoeuvres worden gereden op door de groepen zelf samengestelde en uitgezochte muziek. Het gaat dus niet om een soort show, maar om heel precies uitgevoerde en met stijl gereden figuren. Het effect ontstaat door de uniformiteit van de groep, waarbij geen enkele ruiter of paard opvalt, en het tempo, de onderlinge afstand en afstemming op elkaar het niveau bepalen. De carroussel deelnemers rijden regelmatig demonstraties tijdens evenementen en doen mee aan landelijke competities.

Landelijke Manege kampioenschappen: Vanuit de Manege en Ruiterbond wordt er ieder jaar het landelijke Manege Kampioenschap georganiseerd. Dit is een speciale wedstrijd waarin voornamelijk gekeken wordt naar ‘hoe’ de ruiter of amazone rijdt. Het is een wedstrijd waarbij de meest gedreven/beste ruiters van verschillende maneges het tegen elkaar opnemen. Vanuit HCS worden er meerdere voorrondes georganiseerd om een team te selecteren om af te vaardigen naar deze kampioenschappen.

0181-453197 Ons adres Schuddebeursedijk 2 3212 LT Simonshaven

info@hcsimonshaven.nl