Aanmelden manege wedstrijden HCS

Via het inschrijfformulier kunt u zich aanmelden/ inschrijven voor wedstrijden of de diploma dag. (Diploma dag alleen op schriftelijke uitnodiging instructie)

Voor meer informatie wedstrijden of evenementen en startgeld zie verderop deze pagina.

Alleen volledig ingevulde formulieren nemen wij in behandeling. 

Wanneer u het formulier niet kan versturen (bij storing) mag u ook onderstaande gegevens doorsturen naar wedstrijden@hcsimonshaven.nl 

Paspoortnummer ruiterpaspoort verplicht invullen, nog geen ruiterpaspoort gehad? Vraag hiernaar bij de instructie/aan de bar.

Verplicht vermelden: Wij vragen ook naar de lengte en gewicht van de deelnemer dit i.v.m. met de indeling van de paarden en pony's op de wedstrijddag.

Afzeggen: Uiterlijk 48 uur van te voren via onze mail wedstrijden@hcsimonshaven.nl zonder bericht is het startgeld verschuldigd i.v.m. gemaakte kosten.

Leeftijd
Jeugd 7 t/m 15 jaar
16+ & Volwassenen
Klik de juiste wedstrijd aan
Diploma dag (Alle leeftijden)
FUN wedstrijd (Leeftijd t/m 15 jaar)
M&RB Dressuur wedstrijd (Alle leeftijden)
Vaardigheid/Spring wedstrijd (Alle leeftijden)
Uitleg aan welke wedstrijden je mag deelnemen.

Diploma dag: Alleen op schriftelijke uitnodiging van instructie. Kosten: Poets-Opzadel diploma €6,- Overige diploma's €16,-.

FUN Wedstrijden (7 t/m 15 jaar): Niveau Veulen, Kanjer, D1 & D2. Aan de veulen en kanjer proeven mag je zo vaak mee doen als je zelf wilt. Uitleg:
Poets-Opzadel diploma:
Met een poets-opzadel diploma mag je deelnemen aan de FUN wedstrijden niveau Veulen. Veulenproef: In de Veulen-proef rij je een proefje met een begeleider die de pony tijdens de gehele proef blijft vasthouden. Een leuke en veilige manier om kennis te maken met wedstrijd rijden. In deze proef laat je in de stap al jou vaardigheden zien als sturen van letter naar letter, maar ook door een zig-zag stappen en sla-ommen. De proeven worden voorgelezen. Kleding: Geen wedstrijd tenue verplicht.Let op bij de veulen-proef heb je een begeleider nodig die jou pony zal vasthouden tijdens de proef en dus moet meelopen. Deze begeleider moet minimaal 14 jaar oud zijn of ouder en niet bang zijn voor paarden. Zonder begeleider kan je niet starten, regel dus op tijd!!! Startgeld: €16,-

Stapdiploma: Met een stapdiploma mag je deelnemen aan de FUN wedstrijden niveau Kanjer. Kanjer-proef: De naam zegt het al in deze proeven rij je je proefje zonder vasthouden van de pony. In deze proef ga je samen met je pony alle onderdelen laten zien. Net als in de Veulen-proef sturen van letter naar letter, een zig-zag en sla-ommen, maar ook kleine stukjes draf en een grote volte. De proeven worden voorgelezen.Kleding: Geen wedstrijd tenue verplicht. Startgeld: €16,-

Drafdiploma: Met een drafdiploma mag je deelnemen aan de FUN wedstrijden Niveau M&RB Dressuur proeven D1 & D2. In deze proeven rij je dressuur figuren in stap en draf die je in de lessen heb geleerd. Ook moet je vanaf nu naar de jury gaan groeten (Vraag hoe je moet groeten aan de instructie) en niet meer zwaaien. In deze categorieen moet je 3 winstpunten per klasse behalen. Bij de 3e winstpunt krijg je ook een theorie examen voor het D2 diploma. Kleding: Wedstrijd tenue verplicht. Startgeld: €16,-

M&RB Dressuur wedstrijden (Jeugd & Volwassenen) Uitleg:
Galopdiploma: Wanneer u in het bezit bent van het galopdiploma of voldoende niveau beheerst (ter beoordeling instructie) kunt u gaan deelnemen aan de HCS dressuur wedstrijden Niveau D3 t/m D20.
D-proeven (dressuur proeven): 
De jeugd begint vanaf de klasse D1 en D2, deze worden verreden tijdens de FUN wedstrijden, wanneer in beide klasses 3 winstpunten worden behaald en het theorie examen stroom je door naar de HCS Dressuur wedstrijden klasse D3. (Doorstroom naar de D3 heeft als vereiste het Galop diploma en de D1 + D2 afgerond).
Volwassenen (16+) beginnen ook in de D1, maar starten wel gelijk tijdens de HCS Dressuur wedstrijden. Galop diploma verplicht of met toestemming van instructie stroom je in een hoger niveau in (aantonend wedstrijd verleden of hoog gevorderde instroom).

Theorie & Diploma's: In alle categorieen D1 t/m D20 heb je 3 winstpunten nodig om te promoveren. Bij de categorieën D2, D4, D6, D8, D10 krijg je ook een theorie-examen (Bij de 3e winstpunt) om je diploma te behalen, deze worden op de wedstrijddag zelf afgenomen. Theorie: Op de wedstrijddag wordt de theorie getoetst. De tijd hiervoor staat vermeld op de startlijst. Wanneer je de  proef niet gehaald hebt, dan betekent dat je een volgende keer de theorie ook over moet doen. Zak je alleen voor de theorie, dan hoeft alleen de theorie opnieuw gedaan te worden. Zak je nogmaals voor de theorie, dan moet de hele proef over gedaan worden.
Startgeld: €16,-

Vaardigheid Wedstrijden: Wanneer u in het bezit bent van het galopdiploma of voldoende niveau beheerst (ter beoordeling instructie) kunt u gaan deelnemen aan de Vaardigheid wedstrijden.Vaardigheid: In de vaardigheid rij je naast enkele manegefiguren die je al hebt geleerd bij de dressuur proeven, extra onderdelen zoals slalommen, balkjes draven, poortjes passeren en een klein obstakeltje springen. Bij de vaardigheid ligt de nadruk op je balans, behendigheid en de samenwerking met het paard.
Per klasse moet je 3 winstpunten behalen voordat je mag promoveren naar een hoger niveau. Na het behalen van de 3e winstpunt in de VS6 kan de ruiter doorstromen naar de spring wedstrijden.
In niveau V1 t/m V4 lig de nadruk op de dressuur met enkele hindernissen. In de VS5 en VS6 gaat het al een heel parcours worden. Na de VS6 stroom je door naar de spring wedstrijden vanaf 40 cm hoogte, vanaf nu zal er telkens een ander parcours worden verreden.
Instroom niveau V1: minimaal galop diploma of met toestemming van instructie!!!! Ben je in het bezit van je D4 diploma, dan mag je deelnemen aan de vaardigheidsproeven V2 en hoger. V1 geen wedstrijd kleding verplicht, wel vanaf V2 en hoger. Startgeld: €16,-

Spring wedstrijden: Wanneer u in het bezit bent van vaardigheid niveau VS6 of voldoende niveau beheerst (ter beoordeling instructie) kunt u gaan deelnemen aan de spring wedstrijden vanaf 40 cm. Deelname 2 parcoursen €16,-.
Oefenspringen voor springruiters met eigen paard/pony. Springruiters "van buiten" van harte welkom. Deelname met eigen paard 15 euro voor 2x parcours. In de ring staat springruiter Henk de Bruijn om u, indien gewenst, te begeleiden. Hoogte 30 cm - 120 cm.

De wedstrijddag: Zorg dat je ruim op tijd op stal aanwezig bent. Meestal rijden meerdere deelnemers op dezelfde pony/paard. De kinderen moeten samen poetsen, de hoeven uitkrabben, de manen vlechten en opzadelen. Een wit dekje gebruiken is toegestaan. Na afloop moeten de kinderen ook weer samen de pony naverzorgen. Dat betekent afzadelen, hoeven uitkrabben, vlechtjes uit de manen halen. Voor beginners is er altijd wel een ervaren ruiter aanwezig die even een handje wil helpen. Op de wedstrijd dag zelf wordt pas bekend gemaakt op welke paard of pony je mag starten, iedere wedstrijd start je op een ander paard of pony. Melden: Op de wedstrijddag, een uur voor het losrijden (i.v.m. inlopen starttijden), de proef betalen en Ruiterpaspoort inleveren bij het wedstrijdsecretariaat in de kantine. 
Na verzorging paard: 
Wat we zeker niet mogen vergeten is de na verzorging van je paard of pony, controleer of alle vlechtjes, elastiekjes en strikjes uit de manen en staart zijn verwijderd en laat deze niet achter in zijn stal!!! En een goede poetsbeurt zou heel fijn zijn voor zijn spiertjes na het zware werk. Als je met een eigen dekje heb gestart, graag het dekje van HCS weer terug leggen en vastmaken onder het zadel.
Kledingvoorschriften (verplicht vanaf FUN niveau D1 & D2, Dressuur, Vaardigheid vanaf Niveau V2):
- Rijjasje 
- Rijlaarzen of Chaps met Jodpurs
- Witte rijbroek
- Witte rij-handschoenen
- Plastron of stropdas (heren)
- Wedstrijd shirt/blouse 
- Veiligheids-helm
- Haar in knot of wedstrijdstrik
- Zweep (niet langer dan 1 meter)

HCS Zitcompetitie

1670843658172

Omdat een goede zit de basis is van goed leren paardrijden, is de Zitcompetitie in het leven geroepen. Deze competitie is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip. Ieder jaar wordt gestreden om de titel ‘Bestzittende Manegeruiter van het jaar’.
Tijdens de zitcompetitie wordt een speciale zitproef gereden waarbij de jury let op de houding en zit van de ruiter aan de hand van de volgende onderdelen:
• Onafhankelijke zit van de ruiter
• Balans van de ruiter
• Houding van de ruiter
• Beenligging en de juistheid van de beenhulpen
• Handhouding en de juistheid van de teugelhulpen
• Het ontspannen meegaan met de bewegingen van het paard
• Algemene indruk

Tijdens de voorronde krijg je een mooi diploma en aandenken. In de finale wordt er gestreden om mooie prijzen en wisselbokalen en afgevaardigd te worden naar de landelijke (NK) M&RB Kampioenschappen.

Deelname vanaf D1 (minimaal 1x gestart) en hoger alle leeftijden!!!!

Niveau 1 = D1 t/m D3 jeugd
Niveau 2 = D4 t/m D7 jeugd
Niveau 3 = D8 t/m D11 jeugd
Niveau 4 = D12 t/m D20 jeugd
Niveau 5 = Alle niveaus 18+ volwassenen

Datums 2024 nog niet bekend!!

Manege Kampioenschappen NK (Landelijk)

61161083 2236078433094000 8742169016316985344 n

Landelijke Manege kampioenschappen: Vanuit de Manege en Ruiterbond wordt er ieder jaar het landelijke Manege Kampioenschap georganiseerd. Dit is een speciale wedstrijd waarin voornamelijk gekeken wordt naar ‘hoe’ de ruiter of amazone rijdt. Het is een wedstrijd waarbij de meest gedreven/beste ruiters van verschillende maneges het tegen elkaar opnemen. Vanuit HCS worden er meerdere voorrondes (Zitcompetitie) georganiseerd om een team te selecteren om af te vaardigen naar deze kampioenschappen.

In de finale wordt er gestreden om afgevaardigd te worden naar de landelijke M&RB Kampioenschappen.

Deelname vanaf D1 (minimaal 1x gestart) en hoger alle leeftijden!!!!

Datums 2024 nog niet bekend.

 DSC1148
IMG 20230613 WA0006
BGV 29851658515681873

info@hcsimonshaven.nl         Adres: Schuddebeursedijk 2   3212 LT   Simonshaven