HCS Dressuur Wedstrijden


Wanneer u in het bezit bent van het galopdiploma of voldoende niveau beheerst (ter beoordeling instructie) kunt u gaan deelnemen aan de HCS dressuur wedstrijden.


Op onze accommodatie is het mogelijk om op een manegepaard of manegepony mee te doen aan de manege wedstrijden.

Bij Hippisch Centrum Simonshaven worden het hele jaar door  Dressuur wedstrijden georganiseerd. De datums staan op de kalender.

HCS dressuur wedstrijden:
Voor onze manegeleerlingen organiseren wij regelmatig dressuur wedstrijden op alle niveaus, vanaf D1 t/m D20, KNHS B, L1 en L2 niveau, de deelnemers rijden dan op manegepaarden en worden beoordeeld door een onafhankelijke jury. Met deze proeven kun je winstpunten behalen en bij voldoende punten promoveer je naar de hogere klasse. Wij houden de behaalde winstpunten bij in het wedstrijdsysteem en deze worden afgetekend in het Ruiterpaspoort.  

D-proeven (dressuur proeven): 
De jeugd begint vanaf de klasse D1 en D2, deze worden verreden tijdens de FUN wedstrijden, wanneer in beide klasses 3 winstpunten worden behaald en het theorie examen stroom je door naar de HCS Dressuur wedstrijden klasse D3. (Doorstroom naar de D3 heeft als vereiste het Galop diploma en de D1 + D2 afgerond).
Volwassenen (16+) beginnen ook in de D1, maar starten wel gelijk tijdens de HCS Dressuur wedstrijden. Galop diploma verplicht of met toestemming van instructie stroom je in een hoger niveau in (aantonend wedstrijd verleden of hoog gevorderde instroom).

In alle categorieen D1 t/m D20 heb je 3 winstpunten nodig om te promoveren.
Bij de categorieën D2, D4, D6, D8, D10 krijg je ook een theorie-examen (Bij de 3e winstpunt) om je diploma te behalen, deze worden op de wedstrijddag zelf afgenomen. Na de D20 stroom je door naar de KNHS B, L1 en L2 proeven. In deze categorieen moet je 5 winstpunten behalen om te promoveren en bij de 5e winstpunt ook een theorie examen. Nadat de L2 is afgerond bestaat er de mogelijkheid om officiele KNHS wedstrijden te gaan starten met een KNHS startpas (Meer informatie bij Henk of Jantina). 

Theorie: Op de wedstrijddag wordt de theorie getoetst. De tijd hiervoor staat vermeld op de startlijst. Wanneer je de  proef niet gehaald hebt, dan betekent dat je een volgende keer de theorie ook over moet doen. Zak je alleen voor de theorie, dan hoeft alleen de theorie opnieuw gedaan te worden. Zak je nogmaals voor de theorie, dan moet de hele proef over gedaan worden.

De wedstrijddag: Zorg dat je ruim op tijd op stal aanwezig bent. Meestal rijden meerdere deelnemers op dezelfde pony/paard. De kinderen moeten samen poetsen, de hoeven uitkrabben, de manen vlechten en opzadelen. Een wit dekje gebruiken is toegestaan. Na afloop moeten de kinderen ook weer samen de pony naverzorgen. Dat betekent afzadelen, hoeven uitkrabben, vlechtjes uit de manen halen. Voor beginners is er altijd wel een ervaren ruiter aanwezig die even een handje wil helpen. Op de wedstrijd dag zelf wordt pas bekend gemaakt op welke paard of pony je mag starten, iedere wedstrijd start je op een ander paard of pony.

Melden: Op de wedstrijddag, een uur voor het losrijden (i.v.m. inlopen starttijden), de proef betalen en Ruiterpaspoort inleveren bij het wedstrijdsecretariaat in de kantine. De dames van het secretariaat zitten aan de tafels achter in de kantine. Moet je theorie maken kom dan na het rijden van je proef naar de kantine bij het secretariaat je melden.

Na verzorging paard: Wat we zeker niet mogen vergeten is de na verzorging van je paard of pony, controleer of alle vlechtjes, elastiekjes en strikjes uit de manen en staart zijn verwijderd en laat deze niet achter in zijn stal!!! En een goede poetsbeurt zou heel fijn zijn voor zijn spiertjes na het zware werk. Als je met een eigen dekje heb gestart, graag het dekje van HCS weer terug leggen en vastmaken onder het zadel.

Kledingvoorschriften (verplicht):
- Rijjasje of HCS-bodywarmer/polo
- Rijlaarzen of Chaps met Jodpurs
- Witte rijbroek
- Witte rij-handschoenen
- Plastron of stropdas (heren)
- Wedstrijd shirt/blouse (bij bodywarmer/polo lange mouwen, kleur wit)
- Veiligheids-helm
- Haar in knot of wedstrijdstrik
- Zweep (niet langer dan 1 meter)

Afzeggen: Uiterlijk 48 uur van te voren via onze mail info@hcsimonshaven.nl zonder bericht is het startgeld verschuldigd.


Aanmelden HCS Dressuur

Reglement HCS Dressuur wedstrijden

klik hier

info@hcsimonshaven.nl         Adres: Schuddebeursedijk 2   3212 LT   Simonshaven