FNRS/KNHS


Wanneer u in het bezit bent van het galopdiploma of voldoende niveau beheerst (ter beoordeling instructie) kunt u gaan deelnemen aan de FNRS wedstrijden. Het ruiterpaspoort wat u hier voor nodig heeft kunt u aanvragen via hcsdressuur@gmail.com of info@hcsimonshaven.nl of op wedstrijd dagen zelf bij het secretariaat.

Wanneer u in het bezit bent van uw ruiterpaspoort kunt u zich inschrijven via onze website bij de inschrijflijsten!Onze Manege is een door de Federatie van Nederlandse Ruiter Sportcentra (de F.N.R.S.) gekwalificeerde paardrijschool en in het bezit van het Veiligheidscertificaat, waarmee onze paardrijschool voldoet aan de eisen van de Stichting Consument en Veiligheid en de Stichting Veilige Paardensport.

Op onze accommodatie is het mogelijk om op een manegepaard of manegepony mee te doen aan de FNRS wedstrijden.

Ruiterpaspoort:

In het kader van de FNRS kwaliteitseisen dienen alle deelnemers in het bezit te zijn van het Ruiterpaspoort. Informatie voor het ruiterpaspoort en uitnodiging deelname FNRS wedstrijden, krijgt u na het behalen van het Galop diploma. Het FNRS Ruiterpaspoort is een persoonlijk document waarin de persoonsgegevens, de behaalde promotiepunten en de behaalde diploma’s worden aangetekend. Kosten lidmaatschap FNRS zie de tarieven.

Bij Hippisch Centrum Simonshaven wordt het hele jaar door FNRS Dressuur, Vaardigheid en Spring-wedstrijden gereden. De datums staan op de kalender.

FNRS/KNHS dressuur:
Voor onze manegeleerlingen organiseren wij regelmatig FNRS dressuur wedstrijden op alle niveaus, vanaf F1 t/m F15, KNHS B, L1 en L2 niveau, de deelnemers rijden dan op manegepaarden en worden beoordeeld door een onafhankelijke jury. Met deze proeven kun je promotiepunten halen en bij voldoende punten promoveer je naar de hogere klasse. Er worden proeven gereden uit het FNRS Handboek 'Leer paardrijden met plezier' deel 1 en 2. Wij houden de behaalde promotiepunten bij in het wedstrijdsysteem en deze worden afgetekend in het Ruiterpaspoort. 
 
Vernieuwde ruiteropleiding van de FNRS en KNHS
De ruiteropleiding bestaat nu uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. 

 Fase 1 Brons:
Als beginnende ruiter begin je in de eerste fase van de ruiteropleiding (brons) deze begint bij je eerste paardrijles en eindigt op F12-niveau voor dressuur.

Deze basisopleiding bestaat uit paardrijlessen op je FNRS-ruitersportcentrum of KNHS-vereniging, aangevuld met informatie uit het boek 'Leer paardrijden met plezier' deel 1. In dit boek staat alles wat je moet weten over paarden, zoals over verzorging, omgang en de basisbeginselen van paardrijden. Bij het boek zit ook een proevenboekje. Deze proeven zijn de basis van jouw ruiteropleiding

Tijdens de opleiding kun je, als je dat leuk vindt, diploma’s en/of een bronzen ster halen als je een promotiepunt en een voldoende in de theorietoets op de niveaus F4 en F8 hebt behaald voor dressuur.

Beoordeling fase Brons: Bij de beoordeling wordt alleen naar jou als ruiter gekeken: Kun je onafhankelijk zitten, geef je de hulpen op een duidelijke maar sympathieke manier, kun je bepaalde oefeningen en lijnen in de rijbaan op een correcte manier rijden. Daarnaast doe je ook belangrijke kennis op rond om paarden, hun gedrag, hoe je met ze moet communiceren, en hoe je ze het beste kunt verzorgen. Heb je de bronzen fase afgerond, dan heb je basiskennis van paarden, ben je goed op weg naar het ontwikkelen van een onafhankelijke zit en kun je gedoseerd effectieve hulpen geven. Zodra je de promotiepunt op het  hoogste niveau van de bronzen fase (F12) en een voldoende in de theorietoets heeft behaald, heb je de bronzen status bereikt en daarmee een bronzen speld verdiend.

Fase 2 Zilver:
Rij je al een paar jaar op de manege, heb je de basis van het paardrijden en de meest belangrijke kennis over paarden onder de knie? Heb je de eerste fase van de ruiteropleiding (brons) afgerond? Dan ben je toe aan de tweede fase van de rijopleiding: zilver.

Net als bij de eerste (bronzen) fase van de ruiteropleiding volg je ook zilver bij je FNRS-ruitersportcentrum of KNHS-vereniging. Bij de zilveren fase hoort het boek Leer paardrijden met plezier deel 2, inclusief het proevenboekje. 

Deze dressuurproeven horen bij de zilveren fase:
F-proeven F13, F14 en F15
KNHS proeven voor de klassen B, L1 en L2
Kennis over paarden en trainingsleer
Naast je vaardigheden als ruiter is het belangrijk dat je kennis over paarden nóg groter wordt. Daarom wordt in deze fase aandacht besteed aan onderwerpen zoals paardenpsychologie, paardengedrag, verzorging, gezondheid en trainingsleer. Ook ruiterfitheid staat op het programma.

De proeven bij zilver Met elke proef kun je promotiepunten halen. Voor proeven F15, B en L1 krijg je naast een promotiepunt ook een diploma en een zilveren ster (als je tenminste ook een voldoende voor de bijbehorende theorietoets hebt gehaald).

Beoordeling fase Zilver: Werd bij de bronzen opleiding alleen naar jou als ruiter gekeken, bij de zilveren fase gaat het erom dat je één wordt met je paard. Bij de beoordeling van de proeven wordt je daarom als combinatie beoordeeld. Jouw resultaten worden bijgehouden in je persoonlijke zilveren Ruiterpaspoort.

Zilveren speld: Heb je op het hoogste niveau van de zilveren fase (dus L2-dressuur ) een promotiepunt én een voldoende voor de theorietoetsen gehaald, dan heb je de zilveren speld verdiend.

 KNHS-wedstrijden rijden: Gaat het rijden van de proeven je goed af of heb je je zilveren speld behaald, dan ben je klaar voor de officiële wedstrijdsport van de KNHS. Je kunt dan een startpas aanvragen om officiële KNHS-wedstrijden te rijden en dus echte winstpunten te halen. Wil je meer weten over het rijden van wedstrijden, kijk op www.knhs.nl/wedstrijden.

 FNRS/KNHS promoveren: De proeven hebben een A en een B versie. Bij de proeven F1 en F2 is steeds maar 2 promotiepunten nodig, om naar het volgende niveau te komen. Vanaf F3 t/m F15 zijn steeds vijf promotiepunten nodig, om naar het volgende niveau te komen. Bij 210 punten voor een F-proef wordt een promotiepunt behaald.
Bij de categorieën F2, F4, F6, F8, F10 en F12 krijg je ook een theorie-examen om je diploma te behalen, deze worden op de wedstrijddag zelf afgenomen. Op de westrijddagen is het FNRS Handboek 'Leer paardrijden met plezier' te koop. Hierin staan alle F-proeven en de theorie.
Vanaf de zilveren fase is er diploma rijden (met theorie) in de klasse F15, B, L1 en L2. Vanaf de zilveren fase heb je het Handboek 'Leer paardrijden met plezier deel 2' nodig.Tot en met de F15 heb je nog steeds de A en B versie proeven en bij 210 punten een promotiepunt. Bij de KNHS B, L1 en L2 heb je proefnummers deze worden op de startlijst bekend gemaakt. Vanaf de B promoveer je bij 10 promotiepunten.

Theorie: Op de wedstrijddag wordt de theorie getoetst. De tijd hiervoor staat vermeld op de startlijst. Wanneer je de FNRS proef niet gehaald hebt, dan betekent dat je een volgende keer de theorie ook over moet doen. Zak je alleen voor de theorie, dan hoeft alleen de theorie opnieuw gedaan te worden. Zak je nogmaals voor de theorie, dan moet de hele proef over gedaan worden.

Wedstrijdreglement: In het proevenboekje is het wedstrijdreglement en het kledingvoorschrift terug te lezen.

De wedstrijddag: Zorg dat je ruim op tijd op stal aanwezig bent. Meestal rijden meerdere deelnemers op dezelfde pony/paard. De kinderen moeten samen poetsen, de hoeven uitkrabben, de manen vlechten en opzadelen. Een wit dekje gebruiken is toegestaan. Na afloop moeten de kinderen ook weer samen de pony naverzorgen. Dat betekent afzadelen, hoeven uitkrabben, vlechtjes uit de manen halen. Voor beginners is er altijd wel een ervaren ruiter aanwezig die even een handje wil helpen. Op de wedstrijd dag zelf wordt pas bekend gemaakt op welke paard of pony je mag starten, iedere wedstrijd start je op een ander paard of pony.

Melden: Op de wedstrijddag, een uur voor het losrijden (i.v.m. inlopen starttijden), de proef betalen en FNRS Ruiterpaspoort inleveren bij het wedstrijdsecretariaat in de kantine. De dames van het secretariaat zitten aan de tafels achter in de kantine. Moet je theorie maken kom dan na het rijden van je proef naar de kantine bij het secretariaat je melden.

Na verzorging paard: Wat we zeker niet mogen vergeten is de na verzorging van je paard of pony, controleer of alle vlechtjes, elastiekjes en strikjes uit de manen en staart zijn verwijderd en laat deze niet achter in zijn stal!!! En een goede poetsbeurt zou heel fijn zijn voor zijn spiertjes na het zware werk. Als je met een eigen dekje heb gestart, graag het dekje van HCS weer terug leggen en vastmaken onder het zadel.

Afzeggen: Uiterlijk 48 uur van te voren via onze mail info@hcsimonshaven.nl zonder bericht is het startgeld verschuldigd.

FNRS Vaardigheid:
Instroom niveau VA1, minimaal galop diploma of met toestemming van instructie!!!! VA1 geen wedstrijd kleding verplicht, wel vanaf VA2 en VA3 niveau.
Ben je in het bezit van je F4 diploma, dan mag je deelnemen aan de vaardigheidsproeven VA2 en VA3.
In de vaardigheid rij je naast enkele manegefiguren die je al hebt geleerd bij de dressuur proeven, extra onderdelen zoals slalommen, balkjes draven, poortjes passeren en een klein obstakeltje springen. Bij de vaardigheid ligt de nadruk op je balans, behendigheid en de samenwerking met het paard. Een proef bestaat uit 30 onderdelen (zie proevenboekje). Bij een eindscore van 180 punten haal je een promotiepunt. Per klasse moet je 2 promotiepunten behalen voordat je mag promoveren naar een hoger niveau. Na het behalen van de 2e promotiepunt in de VA2 krijg je een diploma vaardigheid. Na het behalen van de 2e promotiepunt in de VA3 kan de ruiter doorstromen naar het Oefenspringen.

Springen:
Voor manege ruiters die regelmatig deelnemen aan de springlessen, worden er ook spring wedstrijden georganiseerd.


FNRS landelijke Zitcompetitie:
Omdat een goede zit de basis is van goed leren paardrijden, is de FNRS Zitcompetitie in het leven geroepen. Deze competitie is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip. Ieder jaar wordt gestreden om de titel ‘Bestzittende FNRS Manegeruiter van het jaar’. Alle deelnemende ruitersportcentra organiseren een eigen voorronde, waarvoor de manegeruiters zich kunnen opgeven. De ruiter met de beste zit wordt afgevaardigd naar de regiofinales, die op verschillende locaties in Nederland worden gehouden. Tijdens de regiofinales worden de bestzittende ruiters geselecteerd voor de kwartfinales. Tijdens de kwartfinales worden de ruiters voor de halve- en de finale geselecteerd. De halve finale en de finale vinden plaats tijdens Horse Event, wat meestal in september plaatsvindt.
Tijdens de zitcompetitie wordt een speciale zitproef gereden waarbij de jury let op de houding en zit van de ruiter aan de hand van de volgende onderdelen:
• Onafhankelijke zit van de ruiter
• Balans van de ruiter
• Houding van de ruiter
• Beenligging en de juistheid van de beenhulpen
• Handhouding en de juistheid van de teugelhulpen
• Het ontspannen meegaan met de bewegingen van het paard
• Algemene indruk

FNRS Carrousel wedstrijden:
Een carrouselgroep bestaat uit 12 of 16 ruiters die in een geordende colonne met 2-en naast elkaar een aantal basis drerssuurfiguren uitvoeren. De manoeuvres worden gereden op door de groepen zelf samengestelde en uitgezochte muziek. Het gaat dus niet om een soort show, maar om heel precies uitgevoerde en met stijl gereden figuren. Het effect ontstaat door de uniformiteit van de groep, waarbij geen enkele ruiter of paard opvalt, en het tempo, de onderlinge afstand en afstemming op elkaar het niveau bepalen. HCS heeft 2 carrouselgroepen die hard aan het trainen zijn om aan landelijke competities te gaan deelnemen.

FNRS Buitenrijden & het vernieuwde Ruiterbewijs:

Wie liever met een paard de natuur in wil, leert bij ons stapsgewijs hoe je dat veilig kunt doen. Naast de verkeersregels brengen wij ruiters bij hoe ze buiten in het bos, de duinen of op het strand met een paard moet omgaan. De opleiding “Haal je Ruiterbewijs met plezier” is verdeeld in drie delen, namelijk Certificaat buitenrijden 1, 2 en het Ruiterbewijs.

0181-453197 Ons adres Schuddebeursedijk 2 3212 LT Simonshaven

info@hcsimonshaven.nl