Vernieuwde ruiteropleiding van de FNRS en KNHS

Zoals u weet is de FNRS in samenwerking gegaan met de KNHS.

De ruiteropleiding bestaat nu uit drie fasen (brons, zilver en goud) en leidt op van eerste paardrijles tot en met het hoogst haalbare niveau. 

 Fase 1 Brons:
Als beginnende ruiter begin je in de eerste fase van de ruiteropleiding (brons) deze begint bij je eerste paardrijles en eindigt op F12-niveau voor dressuur.

Deze basisopleiding bestaat uit paardrijlessen op je FNRS-ruitersportcentrum of KNHS-vereniging, aangevuld met informatie uit het boek 'Leer paardrijden met plezier'. In dit boek staat alles wat je moet weten over paarden, zoals over verzorging, omgang en de basisbeginselen van paardrijden. Bij het boek zit ook een proevenboekje. Deze proeven zijn de basis van jouw ruiteropleiding

Tijdens de opleiding kun je, als je dat leuk vindt, diploma’s en/of een bronzen ster halen als je een promotiepunt en een voldoende in de theorietoets op de niveaus F4 en F8 hebt behaald voor dressuur.

Beoordeling fase Brons: Bij de beoordeling wordt alleen naar jou als ruiter gekeken: Kun je onafhankelijk zitten, geef je de hulpen op een duidelijke maar sympathieke manier, kun je bepaalde oefeningen en lijnen in de rijbaan op een correcte manier rijden. Daarnaast doe je ook belangrijke kennis op rond om paarden, hun gedrag, hoe je met ze moet communiceren, en hoe je ze het beste kunt verzorgen. Heb je de bronzen fase afgerond, dan heb je basiskennis van paarden, ben je goed op weg naar het ontwikkelen van een onafhankelijke zit en kun je gedoseerd effectieve hulpen geven. Zodra je de promotiepunt op het  hoogste niveau van de bronzen fase (F12) en een voldoende in de theorietoets heeft behaald, heb je de bronzen status bereikt en daarmee een bronzen speld verdiend.

Fase 2 Zilver:
Rij je al een paar jaar op de manege, heb je de basis van het paardrijden en de meest belangrijke kennis over paarden onder de knie? Heb je de eerste fase van de ruiteropleiding (brons) afgerond? Dan ben je toe aan de tweede fase van de rijopleiding: zilver.

Net als bij de eerste (bronzen) fase van de ruiteropleiding volg je ook zilver bij je FNRS-ruitersportcentrum of KNHS-vereniging. Bij de zilveren fase hoort het boek Leer paardrijden met plezier deel 2, inclusief het proevenboekje. 

Deze dressuurproeven horen bij de zilveren fase:

F-proeven F13, F14 en F15
KNHS proeven voor de klassen B, L1 en L2
Kennis over paarden en trainingsleer
Naast je vaardigheden als ruiter is het belangrijk dat je kennis over paarden nóg groter wordt. Daarom wordt in deze fase aandacht besteed aan onderwerpen zoals paardenpsychologie, paardengedrag, verzorging, gezondheid en trainingsleer. Ook ruiterfitheid staat op het programma.

De proeven bij zilver Met elke proef kun je promotiepunten halen. Voor proeven F15, B en L1 krijg je naast een promotiepunt ook een diploma en een zilveren ster (als je tenminste ook een voldoende voor de bijbehorende theorietoets hebt gehaald).

Beoordeling fase Zilver: Werd bij de bronzen opleiding alleen naar jou als ruiter gekeken, bij de zilveren fase gaat het erom dat je één wordt met je paard. Bij de beoordeling van de proeven wordt je daarom als combinatie beoordeeld. Jouw resultaten worden bijgehouden in je persoonlijke zilveren Ruiterpaspoort.

Zilveren speld: Heb je op het hoogste niveau van de zilveren fase (dus L2-dressuur ) een promotiepunt én een voldoende voor de theorietoetsen gehaald, dan heb je de zilveren speld verdiend. 

KNHS-wedstrijden rijden: Gaat het rijden van de proeven je goed af of heb je je zilveren speld behaald, dan ben je klaar voor de officiële wedstrijdsport van de KNHS. Je kunt dan een startpas aanvragen om officiële KNHS-wedstrijden te rijden en dus echte winstpunten te halen. Wil je meer weten over het rijden van wedstrijden, kijk op www.knhs.nl/wedstrijden.

 Fase 3 Goud: Deze fase start vanaf de KNHS wedstrijden tot het hoogste niveau.

 F4 diploma = Bronzen ster 1
F8 diploma = Bronzen ster 2
F12 diploma = Bronzen speld
 
F15 Diploma = Zilveren ster 1
B diploma = Zilveren ster 2
L1 diploma = Zilveren ster 3
L2 diploma = Zilveren speld

0181-453197 Ons adres Schuddebeursedijk 2 3212 LT Simonshaven

info@hcsimonshaven.nl